marți, 9 iunie 2009

Inspiratii de muze

O femeie, o artista, o doamna a muzicii(cu precadere roamnesti, dar si frantuzesti pentru cunoscatori) canta despre viata.Atat de simplu, atat de fragil, atat de delicat, si totusi atat de bine ancorat in valul trairii omenesti.
Ce s-a intamplat cu muzica de genul celei cantate de Maria Tanase, ce s-a intamplat cu spiritul melodiilor de pe atunci este probabil vehement sa comentez.Si este vehement, pentru ca apreciem oameni ca Smiley, Morandy sau formatii ca Trydent.Ca o mica mentionare, pentru cei care cred ca sunt de conceptie comunista afirmand chestia asta, ii invit sa vada funerariile Mariei Tanase pe youtube.com, sa asculte macar 1/4 din discografia celei ce-a fost Doamna Muzicii Romanesti.
Urmatoarele randuri, ce le puteti gasi usor pw wikipedia.ro sunt graitoare:

În anul 1963, Maria Tănase a aflat în timpul unui turneu că avea cancer la sân şi că ar mai fi o şansă să scape dacă întrerupe turneul şi se operează urgent. Artista s-a gândit, s-a răzgândit, şi-n cele din urmă a refuzat, dându-şi seama că nu mai are nici-o şansă, şi a dus turneul la bun sfârşit. Cancerul a afectat şi plămânii, artista cântând cu dificultate, gâfâind. Pe19 iunie 1963 a avut ultimul spectacol, la Hunedoara. La un moment dat, simţindu-se din ce în ce mai rău, a zis:

Colaboraţi la Wikicitat „Fraţilor, eu nu mai pot! Am cancer la sân şi o să mor în curând! De-acuma nu mă veţi mai vedea niciodată!”
Ce se intampla cu muzica romaneasca de asta este pur si simplu rezultatul unei societati ce a inteles gresit democratia, printre multe alte chestii, ce a ales sa faca din economia de piata o economie de consum si nu de productie urmata de un consum propice.Consumul de Smiley, Alex, Morandy(care cuteaza sa se traga de sireturi cu cine, cu Horia Moculescu:-o, si de multi altii duce la somn.
Somnul ratiunii naste romani...ascultatori de zgomot.
Ascultati ce va taie capu, dar mai ales ce va alege urechea, si cu precadere ce va inspira encefalul...

Niciun comentariu: