duminică, 7 iunie 2009

Generatia de dupa

Ma gandesc ca 2 ani de zile n-ar trebui sa constituie o diferenta temporala incat sa influenteze o generatie, dar se pare ca asa e....
Este evident parerea mea, fara sa vreau sa fiu comunist, fara asa vreau sa fiu plin de prejudecati, fara sa vreau sa intru in pielea vreunui lup moralist.
Dar pustii astia care vin din urma sunt din ce in ce mai plini de haine de 'brand", din ce in ce mai bogati in lexic de genul cuvintelor: "mumos', "frumy", si alte multe beratii pe care sincer, mi-e jena sa le scriu pe tastatura asta.De ce link-ul blogului va trimite la cel mai mare site de socializare din Romania?Raspunsul, desi simplu, pentru ca se gaseste in formularea intrebarii, are de fapt mai multe conotatii.Mi se pare, si nu sunt singurul, ca site-ul asta a devenit un fel de loc de agatat, un fel de spatiu in care lumea ar fi in stare sa faca sex cinernetic, si mai ales un loc plin ochi de cocalari, pitipoance si mai ales "femei la 18 ani super elegante".
Media de varsta de pe site`ul asta, cu toate ca nu depaseste cu mult varsta de 16-17 ani, este un puternic anabolizant de estrogen, progesteron si mai ales testosteron.Este societatea de la nivelul varstei de 17 ani din Romania, cateodata am impresia ca o oglindeste perfect, si de aceea merita sa apara in blogul asta.
Daca in occident sunt site-uri asemanatoare, gen facebook/myspace, la noi a prins ideea de hi cinci.De ce?Probabil si pentru ca are o interfata mai convenabila, probabil si pentru ca nu e chiar asa de complicata sa-ti gasesti un stil proprou pe care sa-l abordezi acolo.
Dar sa revenim la generatii, asa cum nici site-ul asta nu e plin numai de cocalari and co, nici generatia asta mai tanara cu 2 ani ca mine nu e plina numa` de oameni pe care Maiorescu i-ar pune la zid.
Se pare, si asta nu de curand, de mult mi--am dat seama ca societatea in care traim este foarte bine intruchipata de extpresia si intelesurile sintagmei "teoriei formelor fara fond".Ca sa va aduc aminte din materia de Bacalaureat de la Limba si Literatura Romana, Titu Maiorescu zicea:
,,Al doilea adevăr, şi cel mai însemnat, de care trebuie să ne pătrundem, este acesta: forma fără fond nu numai că nu aduce nici un folos, dar este de-a dreptul stricăcioasă, fiindcă nimiceşte un mijloc puternic de cultură. Şi, prin urmare, vom zice: este mai bine să nu facem o şcoală deloc decât să facem o şcoală rea, mai bine să nu facem o pinacotecă deloc decât să o facem lipsită de arta frumoasă; mai bine să nu facem deloc statutele, organizarea, membrii onorarii şi neonoraţi ai unei asociaţiuni decât să le facem fără ca spiritul propriu de asociare să se fi manifestat cu siguranţă în persoanele ce o compun; mai bine să nu facem deloc academii, cu secţiunile lor, cu şedinţele solemne, cu discursurile de recepţiune, cu analele pentru elaborate decât să le facem toate aceste fără maturitatea ştiinţifică ce singură le dă raţiunea de a fi“.

Un comentariu:

Elena spunea...

am stat si am citit postarile scrise pana aici.(felicitari!)..ma opresc aici azi..maine voi continua. cat despre articol...punct ochit,punct lovit!(desi nu am mai mult decat cu vreun an decat cei ce formeaza majoritatea pe care o descri) sunt de acord...cat despre Maiorescu, cred ca ar fi de-a dreptul oripilat(macar el nu a trebuit sa traiasca intr-o astfel de societate)[m-a ascultat de curand la Maiorecu- mi sa parut oarecum amuzant sa dau din nou peste ceea ce a spus pe blog :)] the end