luni, 25 mai 2009

Prieteni

Pentru ca R mi-a trimis aseara un mail in care nu era de acord cu 2 chestii, pe care le contesta din punctul ei de vedere, m-am decis sa dezbatem unul din aceste doua aspecte.
Asadar, cum poate v-ati dat seama, am sa discut despre prieteni.
Domeniu vast, cu o explicatie in DEX care suna cam asa PRIÉTEN, -Ă, prieteni, -e, s.m. şi f. Persoană de care cineva este legat printr-o afecţiune deosebită, bazată pe încredere şi stimă reciprocă, pe idei sau principii comune; amic. ♦ Amant, iubit. [Pr.: pri-e-. – Var.: (reg.) priétin, -ă s.m. şi f.] – Din sl. prijatelĩ.
De fapt erai vreo 7 explicatii, dar le puteti vedea cu o simpla cautare pe google;-)
Din afectiune deosebita, incredere, stima reciproca, idei si/sau principii comune fiecare poate intelege ce vrea si cum vrea, avand in vedere ca traim intr-un stat de drept si opiniile fiind libere.
Pentru mine lucrurile au fost mereu in cazul asta, totalitare si nu democratice, mai ales ca asa cum v-am mai spus tin mult la notiunea asta, de prieten, si tot ce implica ea.Afectiunea deosebita o putem resimti fata de mai multe persoane, intregita, partiala sau...totalitatara.Parerea mea este ca ea rezulta din celelalte constante si anume: increderea(care se arata si mai ales demonstreaza greu, mult prea greu) si stima reciproca.Din cumularea lor, rezulta afectiunea, care sufera un considerabil efect de amploare in cazul in care ideile si principiile sunt comune, sau mai exact acele idei si principi care definesc un om, o sa vorbim intr-o zi si desprea asta.De pilda, daca doua persoane au aceeasi conceptie despre notiunea de prietenie, atunci, lucrurile sunt macar pe jumatate rezolvata.La fel ca in cazul relatiilor stranse dintre doua persoane, exiata si aici o reteta clasica, perfecta si indestructibila pentru fiecare individ.
Un prieten, poate deveni mai mult decat un prieten, daca vorbim despre adevaratul sens plastic al cuvantului.Este umarul pe care plangi, mana pe care o strangi cand te bucuri (observati ca n-am zis persoana pe care o strangi in brate), si palma care ti se aplica atunci cand gresesti fata de tine, si de cei din jurul tau.Lucrurile astea simple, sau cel putin care par simple la prima vedere/citire sunt atat de complxe, atat de sofisticate si de personalizate incat prieteni nu pot fi prea multi.Sau...ar fi indicat sa nu fie un numar prea mare, cine spune ca are multi prieteni, ori nu este constient de ceea ce spune, ori se inseala, ori nu cunoaste notiunea de amic/cunostinta.
Un om fara prieteni este in mod cert, ca o padure fara copaci....

Niciun comentariu: