Transformarile chimice la care sunt supuse alimentele in stomac se datoresc actiunii enzimatice exercitate de produsul de secretie al glandelor gastrice, implantate in epiteliul mucos. Structura glandelor gastrice, ca si produsul lor de secretie, variaza dupa zone.
Glandele regiunii fundice: glande lineare, lumenul lor fiind alcatuite din celule cu aspect diferit. lumenul se deschide la suprafata mucoasei, formand faveole gastrice/cripte. numarul total al criptelor este de circa 35 de milioanene, in clusiv cele din regiunea cardiala si pilorica. Diametrul unei glande este de circa 0,1 mm, iar lungimea variaza intre 0,5 si 3,5 mm. Lumenul glandular este marginit de celule principale, care secreta pepsina, printre care sunt dispersate celule marginale(parietale, oxintice), care secreta acidul dlorgidric. la gatul glandei se afla celule auxiliare care secreta mucusul, acesta fiind secretat si de celule epiteliale de la suprafata mucoasei.
Glandele antrale si cardiale nu au celule marginale (acidoformatoare). Unul din argumentele prin care se sustine faptul ca acidul clorhidric este format in celulele marginale, este absenta aciditatii in glandele pilorice, care corespunde cu absenta celulelor marginale. Glandele pilorice si cele cardiale au un lumen mai neregulat si prezinta ramificatii.
Camtitate si proprietati fizice
in 24 de ore, omul secreta 1-1,5 L de suc gastric, cantitate care variaza in fuctie de alimentatie.
Capatitatea zilnica de secretie gastrica este insa mult mai mare, putand ajunge pana la aprx 10L.Sucul gastric este un lichid incolor, opaloscent sau clar, in fuctie in primul rand de cantitatea de si calitatea mucusului. mirosul e acid sau fad, in legatura cu gradul concrentatiei.Greutatea specifica este de 1,008-1,009, iar punctul crioscopic intre -0,55 si -0.60 gr. C.
Compozitie:
Sucul gastric este format din 99% apa si din subst. solide. Substantele solide anorganice sunt reprezentate de acidul clorhidric, NaCl, KCl, fosfati de caldiu si demmagneziu. substantele solide organice 0.42-0.46% sunt reprezentate de fermenti si mucus.
Sunstante anorganice:
Acidul clorhidric se afla sunb forma libera si combinata.Exprimarea clinica: corespunde cu numarul de mililitrii de NaOH normal 0.1 necesari pentru neutralizarea a 100ml continut gastric.Aciditatea libere e de 20 de unitati si cea conjurata de 30.
5 comentarii:
Multumim ca te gandesti la a noastra sanatate, domnule doctor!
Foarte interesaaant ! :D
Paste fericit >:D<
Iti doresc ca Sfanta sarbatoare a Invierii Domnului sa iti umple casa de caldura si iubirea celor dragi.:*
Hristos a inviat!!
Foarte interesanta prezentarea digestiei.
De fapt imi place sa citesc orice despre medicina :x.
Din cate am observat,banuiesc ca esti student la medicina in Bucuresti si tare m-as bucura daca mi-ai acorda putin timp pentru cateva sfaturi,pareri despre fac.
Bafta !
Trimiteți un comentariu