vineri, 17 septembrie 2010

Anatomie

La limita superioara a regiunii gatului, procesul mastoidian reprezinta un element de o deosebita importanta chirurgicala, motiv pentru care, impreuna cu partile moi care-l acopera este descris adesea ca o regiune aparte. procesul mastoidian apartinand celor 2 parti, scuamoasa si pietroasa, ale osului temporal, are o forma triunghiulara cu baza situata superior, el se gaseste situat posterior de pavilionul urechii, care-l ascunde complet. Procesul este cuprins intre 2 planuri de parti moi, unele superficiale care acopera fata laterala, iar altele profunde, situate pe fata lui mediala.
Superficial se gasesc: tegumentul subtire lipsit de foliculi pilosi; tesul subcutanat cu panicul adipos redus ce contine tracturi conjuctive cu dispozitie areolara, solidarizand pielea de planul subdiacent musculoaponevrotic. Acest plan cuprinde superiorm, o prelungire a aponevrozei epicraniene pe care se prind posteror fibre ale pantecelui occipital al muschiului occipitofrontal, iar anterior ligamentul si muschiul auricular posteror. Intre acesti muschi se gasesc insertiile mastoidiene ale ale muschiulor sternocleidomastoidian, spelenius si longissimus capitis. In tesutul subcutanat se gasesc ramuri ale nervului auricular mare, occipital mic si auricular posterior, ramuri ale arterei auriculare posterioara si occipitala si vena emisara mastoidiana, care strabate procesul mastoid stabilind o legatura intre sinusul sigmoidian al durei mater cu circulatia exocraniana.
Se explica astfel tromboflebitele acestui sinus, consecutive supuratiilor de la nivelul partilor moi sau din cursul mastoiditelor, vena avand raporturi inframastoidiene cu grupul posterior al cavitatii pneumatice din grosimea osului.
Trimiteți un comentariu